Voorbereiding op je sollicitatiegesprek in 5 stappen.

Je hebt een sterke brief geschreven, een prachtig cv meegestuurd en je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Je bent op de afgesproken tijd bij het bedrijf, je ziet wel wat er tijdens het gesprek op je af komt. Een week later krijg je een brief waarin je leest dat de procedure “helaas niet met u voortgezet wordt” en wenst men “ u succes met uw verdere carrière”. Wat ging er verkeerd?

Een sollicitatiegesprek moet je goed voorbereiden. Je krijgt één kans om te schitteren, zorg dus dat je gesprek een succes te wordt.

Gesprekspartner
Bij de uitnodiging zit waarschijnlijk de naam van je gesprekspartner. Als die er niet bij zit, vraag die naam dan op. Kijk wat je over deze persoon te weten kunt komen via LinkedIn, Twitter en Google. Misschien heb je gezamenlijke contacten, hobby’s of andere raakvlakken. Dit kan het ijs breken bij het begin van het gesprek. Ook je gesprekspartner bereidt zich zo voor. Zorg dus dat je LinkedIn-profiel op orde is en je Facebook-pagina afgeschermd. Rare tweets haal je natuurlijk nog even weg.

Bedrijf
Vervolgens zoek je alle informatie op over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Als het goed is heb je dit onderzoek al gedaan, anders doe je het nu. Is er nieuws over het bedrijf te melden? Is de markt waarin het bedrijf opereert in beweging? Allemaal zaken die je vooraf moet weten. Tijdens het gesprek kun je hier aan refereren, zo wee je gesprekspartner dat je een serieuze kandidaat bent die zich terdege heeft voorbereid.

Functie
Lees de vacature waar je op gereageerd hebt nog eens goed door. Bedenk over welke onderdelen je vragen kunt verwachten of over welke onderdelen je zelf vragen wilt stellen. Bedenk zelf vragen en stel ze al tijdens het gesprek, zo kun je het gesprek enigszins sturen.

Competenties
In de functieomschrijving wordt meestal impliciet of expliciet een aantal vereiste competenties benoemd. Lees de functieomschrijving zorgvuldig door en streep de competenties aan. Men vraagt bijvoorbeeld een besluitvaardig iemand of iemand met helikopterview. Zoek eerst uit wat men over het algemeen onder deze competenties verstaat. Vervolgens ga je bewijzen dat je over deze competentie beschikt. Werk met behulp van de STARR-methode (Situatie Taak Actie Resultaat Reflectie) een aantal voorbeelden uit waarmee je in het gesprek op een korte, gestructureerde manier kunt bewijzen dat je over de gevraagde competenties beschikt.

Door op deze manier vragen over je competenties te beantwoorden, weet de interviewer drie dingen:

1. Je beschikt over de vereiste competentie;
2. Je kunt kort en bondig een verhaal vertellen;
3. Je hebt je goed voorbereid.

Standaardvragen
In elk gesprek worden een aantal standaardvragen gesteld. Bijvoorbeeld wat je verbeterpunten zijn, waarom je bij dit bedrijf wilt werken, waar je over X jaar wilt zijn etc. Door vooraf al de antwoorden op deze vragen te bedenken, kun je je tijdens het gesprek volledig op de interactie met je gesprekspartner concentreren.

Succes
Als je je op de bovenstaande manier voorbereidt op een sollicitatiegesprek, zul je minder snel verrast worden tijdens het gesprek. Je kunt je beter concentreren op het gesprek en laat aan je gesprekspartner zien dat je serieus geïnteresseerd bent in de functie. Een garantie voor succes is deze voorbereiding niet maar je vergroot zeker je kansen!

Diederik Kolb

Laatste berichten van Diederik Kolb (alles zien)