Van doemscenario naar droombaan

doemscenarioIn haar boek “Van doemscenario naar droombaan” voert auteur Birgit Smit je in 9 hoofdstukken mee naar een staat van vrij en positief denken, waarin je niet belemmerd wordt door emoties of overtuigingen.

Dit klinkt te mooi om waar te zijn, was mijn eerste gedachte. Zeker na het lezen van de eerste hoofdstukken liep ik, als nuchtere pragmaticus, nog niet warm voor het boek. In deze hoofdstukken wordt veel teruggegrepen op voorvallen uit je kindertijd die nu nog invloed hebben op je huidige overtuigingen en emoties en wordt de term “kindpijn” geĆÆntroduceerd.

Patroon
Maar na verloop van tijd begin je het patroon wat Smit beschrijft te herkennen. En of dat nu wel of niet door voorvallen uit je kindertijd komt, het snijdt wel hout. In het kort komt het er op neer dat je bij tegenslag, zoals het verlies van je baan of het niet kunnen vinden van een nieuwe baan, blijft hangen in negatieve gedachten en je allerlei doemscenario’s bedenkt. Je leeft in het verleden en in de toekomst, maar vergeet in het nu te leven. Hierdoor ben je zo verlamd dat er niets meer uit je handen komt en je nog verder in de put raakt. Je onbewuste voedt je met negatieve gedachten en overtuigingen, waarvan je je niet bewust bent maar die wel een desastreus effect hebben op je denken en handelen.

Het boek bevat tal van oefeningen waarmee je inzicht krijgt in deze negatieve gedachten en emoties en je belemmerende overtuigingen, maar waar je ook oefent met positief denken, denken zonder beperkingen. Ik heb het geprobeerd en moet zeggen, het resultaat is verbluffend. De truc is wel om het vast te houden,Ā dat is een stuk lastiger. Maar als je eenmaal ervaren hebt hoe het ook kan, is het wel iets waar je naar blijft streven.

Alleen of met coach.
Na lezing van het boek bekroop mij wel de vraag of het lezen van dit boek voldoende is om de staat van belemmeringsvrij denken te bereiken. Wil je de oefeningen goed doen, dan kan het helpen om dat samen met een coach te doen, omdat deze door de juiste confronterende vragen te stellen de gewenste diepgang weet te bereiken. Het lijkt mij een mooi werkboek om tijdens een coachingstraject te gebruiken. Wij merken tijdens onze sollicitatietraining, waarbij in de ochtend de focus ligt op “wie ben je, wat wil je, wat kun je”, dat het spiegelen zorgt voor de noodzakelijke diepgang die in je eentje lastig te bereiken is.

Conclusie
Birgit Smit schreef met “Van doemscenario naar droombaan” een praktische handleiding om inzicht te krijgen in je eigen belemmerende overtuigingen en hoe je deze uit kunt schakelen. Eerst dan heb je de ruimte om te bedenken hoe je je droombaan kunt bemachtigen en vervolgens doe je dit ook daadwerkelijk. Ik zou het zeer zeker aanraden als onderdeel van een coachingstraject.

Birgit Ā Smit: Van droomscenario naar droombaan
Uitgeverij Lannoo Campus
ISBN : Ā 978 94 014 1798 3

 

Laatste berichten van Diederik Kolb (alles zien)