Succesvol solliciteren voor introverte mensen

succesvol solliciterenSollicitatiegesprekken worden door veel mensen als lastig ervaren. Introverte mensen vinden het helemaal lastig; ze worden zenuwachtig van het idee dat ze zichzelf moeten verkopen tijdens het gesprek, terwijl ze juist niet graag in de spotlights staan en veel meer naar binnen gericht zijn. Dit boek is een handleiding voor introverte mensen om toch een succesvol sollicitatiegesprek te kunnen voeren.

Verschillen
Het boek begint met een uiteenzetting over de verschillen tussen introverte en extraverte mensen. Dit blijkt biologisch bepaald te zijn; het brein van introverten werkt anders dan dat van extraverten. Dit verschil verklaart ook waarom introverten meer moeite hebben met solliciteren dan extraverten. De focus van introverten ligt binnen henzelf, die van extraverten buiten henzelf. Introverten absorberen informatie en gaan er dan op herkauwen. Lastig als je in een sollicitatiegesprek geacht wordt om snel op allerlei verschillende vragen te antwoorden. Terwijl ze toch zo veel te bieden hebben; ze zijn loyaal, analytisch en doorzetters.

7 stappen
Het boek volgt 7 stappen die er voor zorgen dat je als introverte sollicitant succesvolle gesprekken voert. Kort samengevat: wie ben je, wat wil je, wat kun je en hoe kun je dat zo goed mogelijk verwoorden. Introverten moeten de antwoorden op dit soort vragen goed voorbereiden. Daar zijn ze gelukkig heel goed in. Door middel van de STAR methode leren ze de antwoorden gestructureerd en overtuigend te verwoorden.  Vervolgens volgt een grondig onderzoek van hun gesprekspartner en gaan ze goede vragen bedenken. Tenslotte moet het gesprek geoefend worden. Het stellen van procesdoelen kan helpen de zenuwen tijdens het gesprek te bedwingen en te profiteren van de gestructureerde en gedegen voorbereiding.  

Conclusie
Een boek speciaal gewijd aan solliciteren voor introverte mensen. Nu ik het uit heb bekruipt me echter het gevoel dat auteur Eline Sluys zichzelf tekort doet met deze titel: het is een bijzonder nuttig boek voor iedereen die het voeren van sollicitatiegesprekken lastig vindt. Het dwingt je om je gestructureerd op het gesprek voor te bereiden en biedt originele invalshoeken om het sollicitatiegesprek te bekijken. Het boek bevat allerlei oefeningen en (vragen)lijstjes die je helpen bij de voorbereiding. Het is alleen jammer dat bij het behandelen vand de STAR methode niet de R van Reflectie toegevoegd wordt. Introverten blinken juist uit in het overdenken en analyseren van ervaringen. Zij zijn dus bij uitstek toegerust om een ijzersterke reflectie neer te zetten, wat in sollicitatiegesprekken altijd een goede indruk maakt.

Eline Sluys – Succesvol solliciteren voor introverte mensen

ISBN 978 94 014 1590 3

 

Laatste berichten van Diederik Kolb (alles zien)