Solliciteren met de GunfactorVerhoger

 

Solliciteren met de GunfactorVerhogerBoeken met een zelfbedachte modelnaam in de titel maken mij altijd een beetje huiverig. Vaak gaat het om oude wijn in holistisch gepunnikte nieuwe zakken, die weinig tot niets toevoegt.

Maar los van de term “GunfactorVerhoger” is dit een heel interessant en nuttig boek. In feite is het een boek over hoe netwerken en personal branding je helpen bij het vinden van de juiste vacature, vĆ³Ć³rdat anderen deze vacature gevonden hebben.

Gunningswiel

Hiertoe introduceert auteur Gertien Beijering het multidisciplinaire gunningswiel. Dit bestaat uit ” achtĀ factoren die de individuele gunfactor verhogen.” In het centrum staan de vragen Wie ben ik en Wie wil ik zijn centraal. Als je dat hebt bedacht en uitgewerkt, ga je aan de spaken van het wiel werken: zichtbaarheid, contact, afstemming, kennis, gedrag en relatie.

Door stapsgewijs de spaken af te werken zorg je voor een goede zichtbaarheid op social media, ontwikkel je een goede elevatorpitch, leer je hoe je netwerkt en hoe je je netwerk in kunt zetten om die ene interessante vacature te vinden voordat je concurrenten dat doen.

Sollicitatie ijsbergsollicitatieijsberg

Want dat is een ander doel van dit boek. Je leert namelijk niet alleen alles over jezelf en hoe en waar je dat het beste presenteert, maar ook hoe je in een zo vroeg mogelijk stadium na het ontstaan van een vacature in beeld komt bij de beslissers over de invulling van die vacature.Ā Want hoe eerder je in beeld bent, hoe minder concurrenten je hebt.

Werkboek

Het boek leest prettig en geeft voldoende handvatten en tips om je eigen gunningswiel in te vullen. In de bijlage zitten nog wat handige lijsten, een DISC test en voorbeeld cv’s, die je kunnen helpen om je eigen profiel te vervolmaken. Wat mij vooral aansprak in het boek was het hoofdstuk over afstemming. Hier wordt aan de hand van de DISC test een overzicht gegeven van de verschillende gedragsstijlen van mensen en hoe je hier het beste op kunt reageren. Dit model wordt veel gebruikt in commerciĆ«le omgevingen en wordt hier slim gebruikt voor eigen inzicht en hoe om te gaan met je netwerkcontacten of beslisser over de vacature.
Het is meĀ overigens niet helemaal duidelijk waarom enkele goeroes ook hun zegje moeten doen, dit voegt volgens mij niets toe aan de heldere boodschap van het boek.

Conclusie

Gertien BeijeringĀ heeft een helder en praktisch boek geschreven dat je als leidraad kunt gebruiken om de juiste vacature te vinden voordat ieder ander hem heeft gevonden. Daarnaast helpt het je om een goed zelfinzicht te verwerven, jezelf consistent en krachtig op social media te presenteren en om een relevant netwerk op te bouwen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen om die felbegeerde baan binnen te halen, is een gesprekstraining bij ons te volgen.

Diederik Kolb

 

Gertien Beijering : Solliciteren met de GunfactorVerhoger

ISBN : 97 89 08 96 52 66 9

 

Laatste berichten van Diederik Kolb (alles zien)