Sollicitatievragen: 10 vragen en antwoorden
In elk sollicitatiegesprek worden een aantal standaardvragen gesteld. De formulering kan anders zijn, maar de vragen die hieronder staan zul je vaak horen. Dat komt goed uit, want die kun je thuis dus al prima voorbereiden. Door een antwoord paraat te hebben, onderscheid je je van de kandidaten die hier tijdens het gesprek nog een antwoord op moeten bedenken. De interviewer gaat er van uit dat je je op deze vragen voorbereid hebt; ze worden namelijk haast altijd gesteld!
1. Vertel eens wat over uzelf.
Deze vraag is een mooie kans om de interviewer een positief beeld over jezelf te geven. Begin uiteraard met je naam, burgerlijke staat en dergelijke. Vervolgens vertel je waar je hart ligt; wat je passie is. Probeer vervolgens de link te leggen tussen je passie en de functie waar je op solliciteert. Ga dus niet je cv opnoemen; dat komt in een later stadium vast aan de orde.
2. Wat zijn uw goede eigenschappen / sterke punten <-> Wat zijn uw slechte eigenschappen / verbeterpunten / valkuilen.
Deze twee vragen komen vrijwel altijd terug. Vermijd de clichés als “Ik ben te perfectionistisch” of “Mijn partner klaagt dat ik altijd te lang doorwerk”. Bij de goede eigenschappen kom je met eigenschappen die van pas komen in je nieuwe functie. Bedenk hier ook de voorbeelden bij die je verhaal ondersteunen! Bij de slechte eigenschappen geef je aan dat je je van deze eigenschappen bewust bent en wat je er al aan gedaan hebt om hier beter in te worden. Ook hier is het weer van belang om de juiste voorbeelden te geven. Praat met vrienden, familie, collega’s over deze vraag. Hoe zien zij jou? Wat vinden zij sterk aan je? Wat zien zij als je verbeterpunten? Lees ook het artikel “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand”
3. Waarom wilt u hier werken / waarom heeft u op deze vacature gesolliciteerd?
Denk terug aan het moment dat je de vacature zag. Waarom sprak deze vacature je aan? Was het het bedrijf? De taken? De combinatie van al je ervaringen uit het verleden die je hier zou kunnen toepassen? Het salaris? Denk hier over na en breng het onder woorden. Je motivatie voor deze functie is belangrijk voor de interviewer. Hij/zij wil zeker weten dat je goed over deze sollicitatie nagedacht hebt.
4. Waarom zouden we u aannemen / waarom bent u geschikt voor deze functie?
5. Wat kunnen we van u leren / wat komt u brengen?
Wat onderscheidt je van de andere kandidaten? Ga niet je cv herkauwen. Je opleiding en voorgaande functies zijn als het goed is bekend. Probeer aan te geven wat je meerwaarde is op basis van deze voorgaande functies en ervaringen. Juist de combinatie van kennis en ervaring onderscheidt je van de andere kandidaten.
6. Wat wilt u hier leren / wat komt u halen?
Als het goed is kom je hier nieuwe ervaringen opdoen. Als je deze functie met je ogen dicht kunt doen, is het waarschijnlijk niet de juiste volgende stap. Waarschijnlijk verveel je je binnen de kortste keren. De interviewer realiseert zich dat ook…. Dus bedenk waarin je je verder wilt ontwikkelen of bekwamen.
7. Wat doet u over 5 jaar / wat zijn uw ambities?
Hier heb je toch al over nagedacht? Wees hier open in. Geef aan wat je binnen de organisatie van je toekomstige werkgever zou willen bereiken in termen van groei, ontwikkeling en carrière. Wees realistisch. Wek vooral niet de indruk dat je deze functie alleen als binnenkomer in de organisatie ziet.
8. Waar bent u het meest trots op?
Het hoeft niet werkgerelateerd te zijn. Maar je moet wel goed kunnen onderbouwen waarom je er zo trots op bent.
9. Waar heeft u spijt van?
Belangrijk bij dit antwoord is dat je aangeeft wat je er van geleerd hebt.
10. Heeft u nog vragen voor mij?
Ja, natuurlijk! Zorg dat je een aantal vragen voorbereid hebt. Kijk bijvoorbeeld wat er op dit moment actueel is in de branche waar de organisatie zich in beweegt. Stel hier een vraag over. Lees de website van het bedrijf goed door en destilleer hier een vraag uit. Vragen over salaris, werktijden en dergelijke zijn niet aan de orde op dit moment!
Diederik Kolb