Ontspannen netwerken doe je zo: 18 tips!

 

Gastcolumn van Ingrid Bannink

 

Waarom het zo belangrijk is een goed professioneel netwerk binnen en buiten de organisatie te hebben

Netwerken wordt vaak geassocieerd met geslijm en manipulatie. Ongetwijfeld ken jij ook mensen die alleen maar vragen hoe het met je gaat als zij iets van je nodig hebben of die tijdens een netwerkbijeenkomst over je schouder kijken naar interessantere mensen.

Maar dat is niet hoe netwerken werkt.

Hoe werkt Netwerken wel?

Netwerken is het informeel opbouwen en onderhouden van goede professionele relaties die jou helpen je doelstellingen in je werk te realiseren en die jij kan helpen hun doelstellingen te behalen. Het gaat bij professioneel netwerken om oprecht geven en nemen om elkaar te versterken in het werk.

Het hebben van een goed professioneel netwerk maakt je werk plezieriger en effectiever. Je weet bij wie je voor welke zakelijke vraag terecht kunt en wie waarmee bezig is. Mensen gunnen je meer, je wordt eerder gevraagd voor interessante projecten en je kunt gemakkelijker een beroep op mensen doen.

Bovendien krijgen steeds meer mensen een andere baan via hun persoonlijke of professionele netwerk. En ondernemers krijgen een belangrijk deel van hun klanten via hun netwerk (en dat weet ik uit ervaring :-)) .

Daarom 18 ontspannen tips om prettig te netwerken.

# Tip 1: Blijf jezelf !

Mensen prikken snel door onecht gedrag heen. Ze waarderen je meer als je jezelf blijft in een gesprek.

# Tip 2: Anders denken over netwerken

Vind je netwerken vervelend, omdat het zo ‘gedwongen’ of ‘nep’ zou zijn?

Verander de manier waarop je over netwerken denkt! Netwerken is prettig contact met relaties opbouwen en onderhouden, zowel één op één als tijdens een bijeenkomst en elkaar helpen en gunnen.

# Tip 3: Ken jezelf en weet wat je wilt en te bieden hebt

Als je weet welke kwaliteiten en valkuilen je hebt en waar je voor staat (je kernwaarden), dan geeft dat zelfvertrouwen. Bedenk bovendien wat je wilt en te bieden hebt en hoe je dit wilt communiceren. Hiermee vergroot je de impact die je hebt op anderen op een prettige manier.

# Tip 4: Jezelf zichtbaar maken op jouw manier

Collega’s en relaties kunnen geen gedachten lezen. Denk daarom niet dat ze weten wat jou bezighoudt. Wil je meer betrokken worden bij interessante projecten? Wil je een andere baan of promotie? Wil je waardering voor de lastige klus die je gedaan hebt?

Breng dit onder de aandacht! En doe dat op een manier die bijdraagt aan jouw doel en die jij prettig vindt.

# Tip 5: Weet wat je doelen zijn

Voor welke manier van netwerken je kiest, is o.a. afhankelijk van je doelen.
Wat wil je bereiken met een goed netwerk? Meer klanten? Inspiratie? Kennisuitwisseling? Een andere baan?

Maak daarom bewust een keuze voor een vorm van netwerken die jouw doelen kan ondersteunen. Bijvoorbeeld:

Wil je een andere baan? Laat weten wat je zoekt, bijvoorbeeld aan familie, vrienden, relaties en (voormalige) collega’s die je vertrouwt. Zorg bovendien voor een goed profiel op Linkedin.
Ben je zelfstandig ondernemer? Ga regelmatig koffie drinken met bestaande relaties, maak jezelf online zichtbaar op Facebook en Linkedin en met een goede website (met een blog) en ga naar netwerkbijeenkomsten of organiseer er zelf een.
Wil je een promotie of deelnemen aan een interessant project? Ga langs bij de beslissers om meer informatie te vragen en te vertellen wat je wilt. Ken je de beslissers niet voldoende om zomaar langs te gaan? Vraag dan eerst via e-mail of telefonisch of je langs mag komen of vraag aan gemeenschappelijke relaties of zij je willen introduceren (zo gaat je netwerk je helpen).

# Tip 6: Ontdek hoe jij prettig netwerkt

Er zijn zoveel vormen van formeel en informeel netwerken, offline en online dat het goed is om keuzes te maken. Regelmatig een praatje maken bij het koffieapparaat kost weinig tijd en energie maar drie bijeenkomsten per week bezoeken wel.

Houd daarom je doel voor ogen en ontdek wat voor jou waardevolle en leuke manieren van netwerken zijn.

# Tip 7: Toon oprechte interesse in andere mensen

Netwerken betekent een prettig contact opbouwen. Dus niet door alleen maar aan het woord te zijn, snel te vertellen wie je bent wat je doet en hup door naar de volgende interessante persoon.

Toon oprechte interesse in de ander door vragen te stellen, te luisteren en te zoeken naar gemeenschappelijke interesses.

# Tip 8: Deel je kennis en je contacten

Wees behulpzaam. Breng mensen bijvoorbeeld met elkaar in contact die iets voor elkaar kunnen betekenen of help collega-ondernemers door met hen te sparren of een tip te geven. Wijs een collega op een voor hem interessant project.

# Tip 9: Verwacht niet gelijk resultaat

Een goed contact krijgen kost tijd. Het bezoeken van een netwerkbijeenkomst zal niet direct een lading nieuwe klanten opleveren of een nieuwe baan. Als je voor het eerst ergens komt, dan is het een mooi doel om met drie mensen kennis gemaakt te hebben.

Maar je hebt wel goede en plezierige gesprekken gevoerd.

# Tip 10: Wees betrouwbaar

Als je iets belooft, kom je belofte na. Maak je met iemand een afspraak? Houd je aan de afspraak. Zorg dat je relaties weten dat ze van je op aan kunnen.

# Tip 11: Je netwerk is groter dan je denkt

Iedereen heeft een netwerk, zowel privé als zakelijk en dit netwerk is groter dan je denkt.
Denk aan familieleden, gezinsleden, je vriendenkring, vrienden van je partner, vrienden van vrienden, collega’s, ex-collega’s, leidinggevenden, buren, relaties buiten de organisatie, professionals die je online of offline hebt leren kennen, etc.

# Tip 12: Breid je netwerk uit

Je netwerk kun je uitbreiden door open te staan voor nieuwe contacten. Voorkom dat je alleen contact hebt met collega’s in het eigen team, spreek ook met collega’s van andere afdelingen. Praat op een bijeenkomst niet altijd met dezelfde mensen, maar stap ook eens op onbekenden af.

# Tip 13: Onderhoud bestaande relaties

Heb regelmatig contact met bestaande relaties via mail, telefoon, social media of face to face. Toon interesse, vraag hoe het met ze gaat en waar ze mee bezig zijn.

# Tip 14: Netwerk niet te strategisch of alleen maar als het nodig is

Ga niet pas contact leggen met mensen als je ze nodig hebt, stop er niet rigoureus mee als je je doel bereikt hebt en netwerk niet alleen maar met mensen waarvan je denkt dat ze nuttig voor je zijn. Mensen voelen dat aan zullen je minder gunnen, omdat je ze het gevoel geeft dat je hen tijdelijk gebruikt voor je doel.

# Tip 15: Bereid je voor als je naar een bijeenkomst gaat

Wat wil je leren op een bijeenkomst (bijvoorbeeld vakinhoudelijk)? Wie wil je leren kennen? Bereid de bijeenkomst voor door vooraf te bekijken welke workshops je wilt volgen of welke mensen aanwezig zullen zijn.

# Tip 16: Wees niet bang voor afwijzing

Soms willen mensen niet met je praten omdat ze toevallig net iemand anders zien die ze belangrijker vinden. Of ze luisteren niet naar jouw verhaal. Je krijgt geen antwoord op je e-mail of het telefoongesprek wordt afgekapt.

Meestal heeft dat helemaal niets met jou te maken. Je gesprekspartner is alleen maar aanwezig om zijn eigen verhaal te vertellen, je e-mail wordt niet beantwoord omdat die persoon het heel druk heeft en een relatie wil niet met je koffiedrinken omdat zij net van baan is gewisseld. Betrek het niet gelijk op jezelf!

# Tip 17: Wees kritisch met wie en waar je netwerkt en hoe en wat je communiceert

Overal zul je bijvoorbeeld roddelaars of klagers tegenkomen. Ga er niet in mee en vermijd hen.
Communiceer altijd met iedereen zorgvuldig en respectvol. Zorg dat je betrouwbaar blijft.

# Tot slot Tip 18: Geniet ervan

Geniet van het contact met andere mensen en van de resultaten die je met het netwerken behaalt.

Met andere woorden ontspan en heb plezier tijdens het netwerken. Je komt sterker over, je impact wordt groter, het kost je minder energie en mensen zullen eerder een klik met je ervaren, waardoor je snelle je doelen zult halen.

 

Laatste berichten van Alexandra Besel (alles zien)