Honderd woorden die je moet kennen voor je sollicitatie

100 woorden sollicitatiegesprekAuteurs Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar schreven een boekje dat je kunt gebruiken in de voorbereiding op je sollicitatiegesprek. De 100 woorden uit de titel zijn woorden die vaak gebruikt worden in vacatureteksten en tijdens sollicitatiegesprekken. In het compacte boekje wordt de betekenis van elk woord gegeven, enkele voorbeeldzinnen uit de praktijk waarin het woord gebruikt wordt en een korte beschrijving van de herkomst. Achterin het boek nog enkele tips over sollicitatiebrief en cv.

Woorden die verklaard worden zijn bv analytisch, helicopterview en motivatie. Outplacement staat ook vermeld; als ze hier in je sollicitatiegesprek over beginnen zit er volgens mij iets niet goed.

Bewijs
“Om te overtuigen, is het essentieel dat je de woorden op de juiste manier gebruikt.”, aldus de auteurs. Daar zou ik aan toe willen voegen: je moet bewijs kunnen leveren voor de woorden die je gebruikt. Als je het over analytisch hebt, moet je een pakkend voorbeeld kunnen geven waaruit dat blijkt. Gelukkig wordt de STAR methode ook genoemd, die kun je daar dan weer voor gebruiken.

Aalbrecht en Wagenaar hebben bij een aantal woorden aangegeven dat je deze beter niet zelf als eerste moet gebruiken in sollicitatiebrief of –gesprek. Waarom dat zo is wordt helaas niet duidelijk. Voorbeelden zijn backoffice, frontoffice, flexibel of helicopterview.

Conclusie
Als je dit boekje gelezen hebt weet je de betekenis van de meeste woorden die tegenwoordig in het sollicitatieproces gebruikt worden. Bijkomend voordeel is dat je uit de voorbeeldzinnen ook nog eens een aantal handige sollicitatietips kunt halen. Maar nu begint het echte werk pas; je moet aansprekende voorbeelden uit je (werk) verleden bedenken die in het sollicitatiegesprek aan
tonen dat je over de gevraagde competenties of vaardigheden beschikt! Dat leer je niet uit dit boekje.

Tenslotte kun je het boekje ook nog gebruiken om een potje l*lkoekbingo te spelen: woorden als “can do-houding”, “corporate”, “scope” en “out-of-the-box denken” maken een geheide winner van je!

Meteen bestellen: Heidi Aalbrecht & Pyter Wagenaar : 100 woorden die je moet kennen voor je sollicitatie
BBNC Uitgevers
ISBN 978 90 453 1598 0

 

Laatste berichten van Diederik Kolb (alles zien)