Hoe vind ik een baan – in 2014

Hoe-vind-ik-een-baan-300x300

De juiste vacature vinden

Dit boek gaat over het vinden van een baan. Letterlijk. Sterker nog, na het lezen van dit boek ben je in staat om “minimaal drie keer meer passende banen te vinden”, aldus de auteurs Dorien en Geert-Jan Waasdorp. Dat zullen we nog wel eens zien, denk ik dan. Voor alle duidelijkheid: het gaat om het vinden van vacatures,Ā de baan moet je daarna nog zien te bemachtigen. Ā Daar kunnen wij van Sollicitatietraining.com je dan weer bij helpen.

24 oriƫntatiekanalen

Uitgangspunt is een tabel met 24 oriĆ«ntatiekanalen die je kunt gebruiken om een passende vacature te vinden. De tabel loopt van meest kansrijkeĀ kanaal naar minst kansrijkeĀ kanaal.Ā Per kanaal kun je aflezen wat voor jouw opleidingsniveau en jouw leeftijd het meest interessante kanaal is om mee te beginnen. Als je HBO hebt en onder de 30 bent kun je het beste met vacaturesites beginnen en daarna netwerken. Voor iemand met een WO opleiding is netwerken, ongeacht leeftijd, altijd de beste keus, gevolgd door vacaturesites. Op deze manier kun je snel zien wat gegeven jouw opleiding en leeftijd de beste strategie is.

Aan de slag

Elk oriƫntatiekanaal heeft een eigen hoofdstuk, het ene kanaal wat uitgebreider dan het andere. Elk hoofdstuk staat vol tips, de grootste valkuilen en een overzicht van de voor- en nadelen van dit kanaal. Wat in ieder geval als een rode draad door alle hoofdstukken heen loopt is dat onvoorbereid zijn de grootste doodzonde is. Zoals je vroeger altijd met schoon ondergoed de deur uit moest voor het geval je een ongeluk kreeg, moet je nu standaard cv en visitekaartje op zak hebben en een uitgekiende elevatorpitch in je hoofd. Goed om te zien dat bij een aantal kanalen speciale tips voor 45+ staan. Die kunnen overigens ook aanvullend nog dit boek lezen.

Conclusie

Kun je na het lezen van dit boek drie keer meer passende vacaturesĀ vinden? Ik denk van wel. De auteurs makenĀ overtuigendĀ duidelijk dat je door consequent en consciĆ«ntieus bepaalde kanalen te gebruiken een zeer grote kans hebt om passende vacatures te vinden. Dit vereist wel dat je hier dagelijks enige uren mee aan de slag moet gaan. Als je dat doet en je goed voorbereidt moet het je zeker lukken om die passende vacature te vinden. Daarna kom je bij ons een training volgen om je perfect op het sollicitatiegesprek voor te bereiden. Twee tips voor de auteurs: in 2014 bestaat Hyves niet meer en de uitkomsten van de baan-zoekgedrag-test op de begeleidende website komen niet overeen met de tabel in het boek.

 

Hoe vind ik een baan – in 2014

Uitgeverij Werf&media
ISBN 9789081675604

 

Laatste berichten van Diederik Kolb (alles zien)