5 tips voor een pakkend CV

Een goed cv vergroot de kans dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Hieronder 5 tips voor een pakkend cv.

1. Zorg dat je cv overzichtelijk is en goed leesbaar.

Recruiters scannen je cv in een paar seconden. Zorg dus voor rust en ruimte in je cv. Gebruik een duidelijk lettertype, maak gebruik van tussenkopjes die laten zien waar een bepaalde sectie over gaat en zorg voor witregels tussen de verschillende onderdelen van je cv. Je cv hoeft niet op Ć©Ć©n A4 gepropt te worden. Zorg er echter wel voor dat de meest relevante gegevens op pagina 1 staan.

2. Vertel eens wat over uzelfā€¦..
Na je personalia is het goed om een kort persoonlijk profiel van jezelf op te schrijven. Vertel hierin in het kort waar je voor staat en benoem een aantal competenties van jezelf. Zorg dat je persoonlijk profiel aansluit bij de competenties die in de vacature gevraagd worden. Dit persoonlijke profiel kun je maken door vooraf een sterkte/ zwakte analyse van jezelf te maken. Waar ben je goed in? Waar sta je voor? Wat gaat je niet goed af? Waar heb je een hekel aan? Vraag eens aan vrienden hoe zij tegen je aankijken. Wat zij jouw belangrijkste kwaliteit of eigenschap vinden. Belangrijk hierbij: alles wat je over jezelf schrijft moet je kunnen bewijzen. Dus bedenk goede voorbeelden bij de competenties die je benoemt. Werk ze uit met de STARR methode.

3. Focus je niet alleen op verantwoordelijkheden maar benadruk ook resultaten.
Vaak is een cv een droge opsomming van alle zaken waar mensen verantwoordelijk voor waren. Een recruiter wil echter graag weten wat voor resultaten je behaald hebt. Dus vermeld dat ook. Hierdoor kun je laten zien dat je succesvol bent geweest.

4. Pas je cv aan de vacature aan
Zorg dat je een goed doordacht basis cv hebt. Vervolgens pas je dit aan op de vacature waar je op solliciteert. Benadruk de functies en/of resultaten die passen bij de vacature. Pas je persoonlijk profiel aan de vacature aan. Competenties die benoemd worden in de vacature noem je in je cv.

5. Hoe ouder hoe korter.
Banen die verder in het verleden liggen hoef je niet uitgebreid te beschrijven, tenzij ze relevant zijn voor de betreffende vacature. Je twee meest recente functies beschrijf je uitgebreid, de functies die je daarvoor vervuld hebt kun je, in aflopende chronologie, steeds korter beschrijven.

Linkedin
De hierboven beschreven tips gelden overigens niet alleen voor je papieren cv. Zorg dat je profiel op bijvoorbeeld Linkedin overeenkomt met je papieren cv. De recruiter gaat zeker op je naam googelen, dus zorg dat hij/zij daar dezelfde informatie vindt.

Diederik Kolb

Laatste berichten van Diederik Kolb (alles zien)