5 manieren om je sollicitatiegesprek te verknoeien

Op internet zijn verschillende sites te vinden met tips over het voeren van een sollicitatiegesprek. Daarnaast kun je via bijvoorbeeld Twitter genoeg tips krijgen om je sollicitatiegesprek tot een succes te maken. Zoek maar eens op #solliciteren of #sollicitatietips.

Daarom verbaast het mij dat ik nog regelmatig sollicitatiegesprekken voer met kandidaten die het presteren om de meest elementaire zaken in een sollicitatiegesprek verkeerd te doen.
Hieronder in willekeurige volgorde 5 voorbeelden van eenvoudig te vermijden fouten.


1. Kleding
De kandidaat kwam langs in een poloshirt waar een gat in zat. Op mijn opmerking dat dit me niet de meeste geschikte kleding leek om te solliciteren zei hij:” Het is maar een klein gaatje, dat zie je toch haast niet…..”

2. Motivatie
Op de vraag waarom een kandidaat bij organisatie X zou willen komen werken zei ze: “ Geen idee, het leek me gewoon wel leuk”

3. Zenuwen

Kandidaat transpireerde overmatig en was erg nerveus. Dit is vooral vervelend voor de kandidaat, ik probeer ze dan ook altijd op hun gemak te stellen. Deze kandidaat had zichzelf echter al op zijn gemak proberen te stellen door een paar flinke borrels voor het gesprek achterover te slaan. We hebben het gesprek voortijdig afgebroken omdat de dranklucht in het kleine kamertje niet meer te harden was…..

4. Concentratie

Tijdens het gesprek rinkelde de telefoon van de kandidaat. In plaats van de telefoon uit te zetten en zich te verontschuldigen, nam de kandidaat de telefoon op, vroeg of het belangrijk was en zei vervolgens tegen mij: “Hoe lang zijn we nog bezig?” Niet lang dus.

5. Al is de leugen nog zo snel….

Kandidaat had geschreven dat ze over het vereiste HBO diploma beschikte. Tijdens het gesprek deed ze daar wat ontwijkend over en bij nader doorvragen bleek ze alleen een paar deelcertificaten te bezitten.

Dus…

Bereid je goed voor op het gesprek, zorg dat je er verzorgd uitziet, zet je telefoon uit, spreek de waarheid en realiseer je dat het logisch is dat je nerveus bent. Tijdens onze gesprekstraining focussen we ons op wat die goede voorbereiding inhoudt en oefenen we daar uitgebreid mee.

Ik ben trouwens benieuwd naar ervaringen van sollicitanten met interviewers, want die kunnen er ook vaak een potje van maken.

Diederik Kolb

Laatste berichten van Diederik Kolb (alles zien)